Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2018 10:04 - МВФ: Бумът на световната икономика приключва
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 12.11.2019 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  МВФ: Бумът на световната икономика приключва


https://www.investor.bg/sasht/337/a/mvf-bumyt-na-svetovnata-ikonomika-prikliuchva-269642/

Финансовата институция понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст за 2018 г. до 3,7% 4. 


image

 

Снимка: Архив Ройтерс

 

 

Аржентина, Пакистан, Турция: Събиращият се във вторник в Бали международен елит на икономическата и финансовата политика няма да бъде заслепен от слънцето на островния курорт в Индийския океан – заради бурите в глобалната икономика.

„Ръми, но все още не вали като из ведро“, заяви обичащият да използва идиоми ръководител на МВФ Кристин Лагард преди годишната среща на нейния Международен валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Индонезия.

Бумът на световната икономика приключи. Прогнозата за ръст от 3,9% за 2018 г. и 2019 г. вече не е състоятелна, обяви Лагард още преди срещата, на която ще се срещнат министри на финансите, централни банкери и финансови експерти от 189 страни.

И министрите на финансите на Г-20 ще проведат заседание. Когато главният икономист на МВФ Морис Обстфелд, който е напът да се пенсионира, представя последния си Световен икономически доклад, икономистите очакват умерена корекция надолу, но всичко под ръст от 3,7% ще бъде изненада, поясниха източници от централата на МВФ във Вашингтон пред DPA. 

Още по темата МВФ: Разрастващите се търговски войни увеличават рисковете за растежа   МВФ запази икономическата си прогноза за ръст от 1,7% в Русия въпреки санкциите

 

Според прогнозите на МВФ световната икономика ще отбележи ръст от 3,7 на сто тази година, също като през миналата. Това обаче е по-малко от прогнозите на МВФ, публикувани през юли. Финансовата институция понижи прогнозите си за 19-те страни, използващи еврото, както и за Латинска Америка, Близкия изток и Субсахарска Африка.

МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% тази година, но да се забави до ръст от 2,5 на сто догодина поради намаляването на ефекта на неотдавнашните съкращения на данъците и търговската война с Китай. 

МВФ понижи прогнозата си за еврозоната до ръст от 2% вместо очакваните досега 2,2 на сто поради търговското напрежение със САЩ и притесненията около Brexit, отбелязва Франс прес. Финансовата институция понижава прогнозирания растеж за втори път тази година. През април МВФ очакваше ръст от 2,4 на сто в еврозоната.

Прогнозата за Южна Корея е за ръст от 2,8 на сто вместо предричаните досега 3 на сто ръст на БВП в четвъртата световна икономика, съобщава агенция Йонхап. 

Не само търговската политика на американския президент Доналд Тръмп тревожи Лагард, Обстфелд и техните колеги. Подобно на пациент в спешното отделение с инфузия на адреналин Тръмп поддържа най-голямата икономика в света на курса на изкуствен ръст с помощта на проциклична фискална политика за данъчни подаръци и протекционистки мерки. Това може да продължи до 2020 г. Тогава Тръмп ще се изправи пред нови избори, а сроковете на важни части от неговата данъчна реформа ще изтекат.

„Досега САЩ растат силно, подкрепени от проциклична икономическа експанзия и все още хлабавите финансови условия", каза Лагард. Но това може да се превърне в риск. Държавните инжекции за американската икономика до голяма степен се финансират от дълга. Както и растежът в развиващите се и нововъзникващите страни. Частният и държавният дълг са достигнали рекордни нива. Цели 182 трлн. долара държат публичните и частните бюджети по света. Това е с около 60% повече от нивата преди финансовата криза през 2007 г.

„Това натрупване прави правителствата и компаниите по-уязвими към затягането на условията на паричната политика", казва Лагард. Вече се говори за опасността от „втора голяма депресия", защото правителствата и регулаторите не могат да наложат много по-строги правила. В Съединените щати Тръмп отслабва юздите, които неговият предшественик Барак Обама наложи след финансовата криза. Дори в Лондон в хода на един несигурен Brexit има все повече тенденции за разхлабване.

Ситуацията изглежда така, сякаш „участниците на финансовите пазари ще танцуват, докато музиката свири", пояснява икономист, пожелал да не бъде назован. Бившият британски министър-председател и финансов министър Гордън Браун, който управляваше силно зависимата от финансовия сектор Великобритания през финансовата криза от 2008 г., заяви в неотдавнашно интервю за Guardian, че „има опасност да влезем спящи в предстоящата криза“, добавяйки, че днес светът няма лидери. 

Според МВФ ескалацията на търговските войни може да подкопае бизнес доверието и развитието на финансовите пазари, както и да намали инвестициите. Търговските бариери ще направят стоките по-недостъпни, ще нарушат световните вериги на доставки и ще забавят развитието на новите технологии, което ще намали производителността. 

По отношение на неикономическите рискове от МВФ виждат забавяне на реформи, политическа несигурност, което също застрашава обема на инвестициите и води до забавяне на икономическата активност. Посочени примери са Италия, както и страни от Близкия изток и Африка. 

Иначе казано: ако Федералният резерв затегне още по-силно паричната си политика, защото иначе икономическата политика на Доналд Тръмо може да доведе до прегряване, то ще има жертви. По-малко ще са те сред богатите държави. По-специално развиващите се икономики и нововъзникващите икономики, където компаниите често конвертират дълговете си в щатски долари, ще бъдат засегнати.

Аржентина може да е първата жертва. Световният валутен фонд вече помогна на южноамериканската държава с 50 млрд. долара. Турция и Пакистан могат да я последват - въпреки че и двете правителства все още отказват външна помощ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не иска да накърни егото си, като поиска помощ от международната общност. И Пакистан все още се надява да се измъкне от кризата самостоятелно.

 



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2489629
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930