Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2021 08:03 - Видове измами
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 166 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2021 08:27


  Видове измами

Публикувам това защото замалко да бъда жертва на измама от този имейл denevaadolf@gmail.com.Това става в Базар.бг.Човекът искаше уцап да имам и ми предложи 700 евро за всичко което продавам над обявената цена и то спешно подчертава за да купи ха-ха.Хванах го с това че той не знаеше каъв костюм копува женсски ли е или мъжки.И другото е че пишеше от часова зона 2:00 през ноща при него .Един съвет от мен ек хора внимавайте с тези измамници .Покрай пандемията още се обеднява.

https://www.westernunion.com/bg/bg/fraud-awareness/fraud-types.html image Измамниците първо печелят доверието ви, а после измъкват парите ви.

Те използват най-различни средства, за да се свържат с жертвите си – телефонни обаждания, обикновена поща, имейли и интернет. Опитват се да спечелят доверието ви и когато „захапете въдицата“, те ви молят за пари, вземат ги и изчезват. Сценариите, които използват, за да ви подмамят постоянно се променят. Но вие можете да защитите не само себе си, но и роднините и приятелите си, като се запознаете с най-честите типове измами.


Авансови вноски/предплащане:
  От вас искат да изпратите пари като вид предплата за даден продукт или услуга 

Тайно пазаруване:  Във връзка с възможност за работа трябва да изпратите пари чрез услуга за парични преводи и да оцените услугата

Надплащане:  Получавате чек за сума, която е по-голяма от договорената цена, и от вас искат да изпратите разликата с паричен превод. Чекът обаче е фалшив.

Работа:  От вас искат да изпратите пари относно възможност за работа, която приемате

Лотария/награда:  Получавате известие, че сте спечелили от лотария/залагания и трябва да изпратите пари, за да получите наградата

Наемане на собственост  Интересували сте се от наемане на недвижим имот и от вас искат да изпратите пари по причини, които изглеждат основателни, но имотът в действителност не е реален

Спешен случай/роднини: От вас искат да изпратите пари на приятел или роднина заради спешен случай

Покупка по интернет:  От вас искат да изпратите пари, за да платите за продукт, закупена стока в търг или рекламирана онлайн услуга

Лична връзка:  Запознавате се с някого онлайн, установявате лична връзка с човека, след това от вас искат да им изпратите пари

Фалшив чек:  Получавате чек и от вас искат да изпратите част от парите обратно поради някаква причина, която ви се струва основателна, но чекът е фалшив
 

Видове измами

 

Аванс/предплащане                                                                                        ^ нагоре

    Измамниците се представят за представители на фалшиви кредитни компании и използват автентично изглеждащи документи, имейли и уеб сайтове. Те обикновено искат „такси“ преди отпускането на кредитите. Клиентите плащат, но така и никога не получават кредитите. Измамниците вече са изчезнали и понякога редовно сменят името на „фирмите“ си, за да избегнат преследване от закона. 

    Това е един от вариантите на измама, наречена „аванс“ или „предплата“. Измамниците могат също така да подмамват жертвите си с обещания за инвестиции или дарения от наследство в замяна на определена сума. Но всичко се свежда до следния сценарий: Жертвите плащат на някого в очакване на получат нещо с по-голяма стойност и след това получават в замяна по-малко или нищо.

    Вижте също „Измама с фалшив чек“.

Тайно пазаруване                                                                                                     ^ нагоре

    Измамите с тайно пазаруване са популярни при измамниците, които целят сайтовете за намиране на работа. Схемата е проста: Измамниците изпращат на жертвите си чек и им казват да използват сумата, за да направят „оценка“ на услугата на Western Union за парични преводи. Жертвите превеждат парите и в последствие откриват, че чековете нямат покритие и те самите трябва да платят на банката.

    Вижте също „Измама с фалшив чек“ и „Измама с обещание за работа“.

Надплащане                                                                                                            ^ нагоре

    При измамите с надплащане мошениците играят ролята на купувач и търсят клиенти, които продават продукти или услуги. Мнимият клиент изпраща на продавача достоверно изглеждащ чек, обикновено издаден от популярна банка, за сума, по-голяма от договорената цена. Те осъществяват контакт, за да дадат обяснение за това надплащане, и дават инструкции на продавача да депозира чека и да изпрати паричен превод за надплатения размер. Седмици по-късно жертвата научава, че чекът е фалшив, но все пак трябва да плати на банката за изтеглените пари.

    Вижте също „Измама при пазаруване по интернет“ и „Измама с фалшив чек“.

Обещание за работа                                                                                                              ^ нагоре

    Измамите с обещание за работа започват като предложение, което изглежда твърде добро, за да е истинско – например работа от вкъщи с печалба в размер на хиляди долари месечно, без да се иска някакъв опит. Накрая жертвите са без работа и без пари. Схемите са базирани на един от следните модели:

    1. Измамниците се представят за нов „работодател“ и изпращат на жертвите чек, за да си покрият първоначални разходи, като например оборудване и пр. Жертвите депозират чека, купуват необходимото оборудване и превеждат останалите пари на измамника. Седмици по-късно те разбират, че чековете са фалшиви и те „увисват“ с цялата сума.

    2. Измамниците се представят за „специалисти по подбор на персонал“, предлагащи гарантирани работни позиции, или като „работодатели“, осигуряващи работни места, при условие че жертвите платят предварително за неща като проверка на кредитоспособността, такси за разглеждане на молбата за работа или такси за наемане на персонал. Жертвите плащат, но работа така и не се осигурява.

    3. Измамниците се представят за представители на „фирма“ и се опитват да измъкнат от жертвите си поверителни лични и/или финансови данни под предлог, че ще извършват проверки на кандидата или кредитоспособността му. По-късно отново се насочват към жертвата, за да откраднат данните за самоличността й.

    Вижте също „Измама с тайно пазаруване“ и „Измама с фалшив чек“.

Лотария/награда                                                                                                           ^ нагоре

    Измамите с лотария или награди са базирани на два сходни модела:

    1. Жертвите получават неочаквано телефонно обаждане, имейл, писмо или факс от лице, твърдящо, че работи за държавна институция или представляващо се за популярна организация или известна личност, и ги уведомява, че са спечелили много пари или някаква награда. Измамникът печели доверието на жертвите си и им обяснява, че за да приберат печалбата, трябва да изпратят малка сума пари, които да покрият таксите за обработка или съответните данъци. Като следват дадените инструкции, жертвите веднага превеждат парите, но никога не получават „печалбата“.Така те остават без пари, но вече са платили за „таксите и данъците“.”

    2. Жертвите получават неочакван чек или паричен превод и указания как да депозират парите и незабавно да преведат част от тях обратно, за да покрият таксите за обработка или данъците. Седмици по-късно жертвите научават, че чекът е фалшив, но те вече са изпратили парите за покриване на „данъците“ и не могат да си ги върнат. Освен това са длъжни да платят на банките си парите, които са изтеглили.

    Вижте също „Измама с аванс/предплащане“ и „Измама с фалшив чек“.

Наемане на собственост                                                                                                         ^ нагоре

    По-напредналите измамници използват интернет и особено уеб сайтовете за малки обяви, за да се възползват от неподозиращите потребители, търсещи недвижими имоти. Измамите с наемане на недвижими имоти обикновено са базирани на един от тези два модела:

    1. Наемателите търсят да наемат къща или апартамент, но биват измамени от „собственика“.Жертвите откриват жилище в страхотен квартал и на страхотна цена. Обявата изглежда достоверна и те започват да комуникират със „собственика“ – обикновено по имейл. Собственикът твърди, че жилището ще бъде тяхно, ако преведат пари за покриване на таксата за кандидатстване, депозит и други подобни. Жертвите превеждат парите, но от „собственика“ няма ни вест, ни кост.

    2. Собствениците дават под наем къщата или апартамента си, но биват измамени от „наемател“.„Наемателите“ се свързват с жертвите си обикновено по имейл, като показват, че се интересуват от наемане на жилището. Измамниците изпращат чек за депозита, но след това се отказват от сделката. Жетвите връщат парите с паричен превод, но в последствие разбират, че чекът е фалшив.

    Вижте също „Измама при пазаруване по интернет“ и „Измама с фалшив чек“.

Спешен случай/роднини                                                                                         ^ нагоре

    Измамите със спешен случай си играят с чувствата на хората и силното желание за помагане на изпадналите в нужда. Измамниците се представят за жертви и измислят някакъв спешен случай („Арестуваха ме“, „Ограбиха ме“, „В болница съм“) и се обръщат към приятели и роднини с молба за спешна помощ и пари.

    Измамите със спешни случаи също са под различни форми и в различни мащаби. Съществува схема с обаждания до възрастни хора, при която измамниците се свързват с възрастния човек, като се представят за техен внук или внучка и им искат спешно пари. Има схема със социалните мрежи, при която измамниците влизат в акаунти в социалните мрежи и отчаяно молят приятелите там за пари, като се представят, че са претърпели инцидент или са арестувани и пр.Тази схема става и чрез незаконно влизане в имейл акаунти. Те използват информацията в тези акаунти, за да дадат достатъчно лична информация, за да изглеждат молбите им автентични.

Покупка по интернет                                                                                                     ^ нагоре

    При измамите с интернет покупки престъпниците се възползват от жертвите си, които наддават за стоки в сайтове или услуги за онлайн търгове. Обикновено това става по следните схеми:

    1. Жертвите печелят търг, който най-вероятно е фалшив или постановка, и им се казва, че продавачът приема само парични преводи като начин на плащане. Продавачът казва на купувача да направи транзакцията на измислено име или на името на някой любим човек. Измамниците убеждават жертвата си, че по този начин защитават парите си до получаване на стоката или услугата. След това продавачът си създава фалшив документ с измисленото име и взема парите. Купувачът така и никога не получава закупеното.

    2. Другият вариант е, когато търгът е автентичен, но жертвите не го печелят. По-късно с тях се свързва друго лице, което им предлага да им продаде същото нещо при сходни условия и ги инструктира да платят с паричен превод. Парите са изпратени, но купувачът никога не получава стоката.

    Вижте също „Измама с надплащане“, „Измама с наемане на собственост“ и „Измама с фалшив чек“.

Лична връзка                                                                                                             ^ нагоре

    Измамите с лична връзка започват просто: Мъж и жена се запознават в интернет. Връзката им постепенно се развива: Те си изпращат имейли, говорят по телефона, разменят си снимки. Най-накрая започват да се уговарят да се срещнат и дори да се оженят. С напредването на връзката им, нещата започват да се променят. Мъжът моли жената да му изпрати пари – трябват му за автобусен билет, за да посети болния си чичо. Първият паричен превод е малък, но молбите зачестяват и сумите нарастват – дъщеря му се нуждае от спешна операция, на него му трябват пари, за самолетен билет за пътуване и пр. Обещанията за връщане на парите са напразни, парите ги няма, а и той изчезва.

Фалшив чек                                                                                                                ^ нагоре

    Фалшивите чекове играят централна роля в множество измами: измами с аванси или предплащания; измами с тайно пазаруване; измами с печалби и пр. Жертвите получават неочакван чек или паричен превод и указания как да депозират парите и незабавно да преведат част от тях обратно, за да покрият най-различни разходи като такси за обработка или данъци. Седмици по-късно жертвите научават, че чекът е фалшив, но те вече са изпратили парите и не могат да си ги върнат. Освен това са длъжни да платят на банките си парите, които са изтеглили.

    Вижте също „Измама с аванс/предплащане“, „Измама с тайно пазаруване“, „Измама с обещание за работа“, „Измама с надплащане“, „Измама при пазаруване по интернет“, „Измама с лотария/награда“ и „Измама с наемане на собственост“.

     



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2488999
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930