Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2020 13:42 - Кои компании вече заменят хора с роботи
Автор: anonymous285 Категория: Технологии   
Прочетен: 176 Коментари: 0 Гласове:
2



  Кои компании вече заменят хора с роботи

http://www.infostock.bg/infostock/control/world/news/93705-koi-kompanii-veche-zamenyat-hora-s-roboti

27 Май 2019 18:30
image

Снимки: Pixabay и корпоративни сайтомве със свободен достъп

 

Навлизането на роботите в ежедневието ни вече не е научна фантастика, тъй като в почти всяка сфера на живота ни проникват роботи и изкуствен интелект. От касовите бележки за самообслужване в супермаркетите до скрининга на правни документи, роботите в момента работят по-ефективно от хората на определени работни места. Това което вече се случва, беше прогнозирано в анализ на McKinsey през 2017 г., като се очаква роботите да заемат над 800 милиона работни места до 2030 г., което ще засегне една пета от глобалната работна сила.

Първи обаче осъзна необходимостта от роботизация, заради нарастващия недостиг на квалифицирана работна ръка, японската строителна компания Shimizu, която започна да инвестира в роботи. От 2015 г. компанията е вложила 20 милиарда йени (180.7 милиона долара) в разработването на строителни роботи като Robo-Welder и Robo-Buddy, които са програмирани да да извършват рутинни строително-монтажни дености. Според консултантската компания QY Research, която разработва пазарни проучвания, световният пазар на строителни роботи ще се удвои до 420 милиона долара до 2025 г., от 200 милиона долара през 2017 г.

Кои 10 компании вече са заменили хора с роботи:

DHL (на снимката горе)

започна да използва за пръв път роботи заедно с хора през 2016 г. Използвани бяха две разработки на Robotics, наречени Baxter и Sawyer в складовете на компанията в САЩ. Интелигентните машини изпълняват задачи за опаковане, комплектоване и продажба на дребно заедно с техните колеги-човеци. През 2018 г. DHL обяви, че ще инвестира 300 милиона долара в роботи за складовете си в целия свят.

Cambridge Industries Group (CIG)

image

е един от водещите доставчици на телекомуникационно оборудване в Китай. Базираната Шанхай фирма замени голямата част от работната си сила с роботи и вече има 700 работници-машини. CIG планира скоро да разположи 90% от автоматизираната си работна сила в енергийно ефективни „тъмни фабрики", където хората няма да са ефективни заради тъмнината, в която трябва да работят.

Uber

image

вече е тествала безпилотни превозни средства по пътищата на Сан Франциско и Питсбърг, въпреки някои трудности, които възникнаха с властите, и по-специално с американската Държавна агенция за моторните превозни средства (DMV). Поводът беше катастрофа с пешеходец, който беше блъснат от безпилонта кола, и почина на място в Темпе, Аризона през март 2018 г. Крайната цел на Uber е да замени всички хора-шофьори с роботи.

Amazon

image

Компанията, специализирана в онлайн търговията, купи компанията Kiva Robotics през 2012 г. за 755 милиона долара и вече има 100 000 роботи, които работят по целия свят. Компанията планира да замени служителите си, които изпълняват повтарящи се задачи в най-близко бъдеще, но все още има 500 000 работни места, които все още не могат да бъдат заменени с роботи, защото нямат такава комбинация от "здрав разум", за дамогат да изпълняват всичките комплекси задачи.

Walmart

image

Най-голямата търговска верига в САЩ от миналата година тества дронове, които летят в огромните складове и следят за запасите от стоки, като отбелязват продуктите, които липсват или са преди изчерпване. Супер ефективните летящи роботи могат да проверяват запасите в склада за един ден, докато на човек ще е необходим почти месец, изчислите от търговската верига.

Nestle

image

използва роботите на SoftBank Pepper, за да продава капсули за кафемашините Dolce Gusto в универсалните магазини в Япония, както и да отговаря на запитванията на клиентите. Първите 1000 роботи бяха пуснати в гореми магазини в страната.

Zara

image

Inditex, компанията, която управлява търговската марка Zara, притежава 14 автоматизирани завода в Испания. В тях има много роботи, които извършват цялата работа по заготговката - от рязане до боядисване на тъкани. Машините работят много бързо, така че еди модел на Zara излиза от дизайнерското бюро и след 10 дни се появява н магазините.

Just Eat

image

През 2017 г. компанията за доставка на храна Just Eat започна да използва роботи за услугата си в някои квартали на Лондон. Безпилотните самоходни роботи, създадени от англо-естонската компания Starship Technologies, имат вградени GPS-навигатори и камери, които им позволяват да се движат из квартала, за който са програмирани. На следващата година вече работят 1000 робота.

Pizza Hut

image

Първите двама роботи сервитьори работят в един от ресторантите от веригата Pizza Hut в Шанхай, Китай, наречен PH+. Приветливите дроиди посрещат гостите, показват им и ги придружават до местата им, приемат поръчки и доставят напитки. Производителят на роботите SoftBank инвестира в роботи за веригата пицарии Zume, които да приготвят определени пици.

SNCF

image

След продължителни тестове френската държавна железопътна компания (Sociйtй nationale des chemins de fer franзais - SNCF) въведе роботите на SoftBank Pepper в няколко железопътни гари. Умните машини предоставят на клиентите информация за влаковете и отговарят на запитване за разписанията на влаковете.

Adidas

image

Германската фирма за спортни облекла и инвестира в робот за изработване на обувки Futurecraft M.F.G. през септември 2016 г., а първата си автоматизирана фабрика откри през 2017 г. в Германия. След това дъщерната структура Adidas Speedfactory е рационализирала производствения процес на кецове и е открила още една от футуристичните си фабрики в Атланта, САЩ, през април 2018 година.

Източници: lovemoney.com, Ройтерс и vestifinance.ru




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2490035
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930